Welke iPhones hebben een USB-C poort?

Apple heeft recentelijk USB-C voor de iPhone geïntroduceerd. USB-C is al jaren de meest gebruikelijke poort voor smartphones. Apple heeft hier jarenlang van afgezien, maar heeft nu toch ook de overstap gemaakt. Dit maakt het een stuk makkelijker om onderling opladers uit te wisselen en ook de keuze aan opladers wordt plotseling een stuk groter. Deze ontwikkeling in de iPhone-serie weerspiegelt een wereldwijde trend naar meer uniforme en efficiënte oplaad- en data-overdrachtsopties. Wil jij ook graag een iPhone met een USB-C poort, of vraag je je af welke poort jouw nieuwe iPhone heeft? Lees verder om erachter te komen welke Apple iPhones gebruikmaken van USB-C.

Wanneer heeft Apple USB-C geïntroduceerd?

In september 2023 heeft Apple heeft voor het eerst de USB-C poort geïntroduceerd. De overgang van Apple naar USB-C voor hun iPhone-serie was een verwachte ontwikkeling, aangezien andere apparaten van Apple al eerder deze overstap hadden gemaakt. Zo hadden sommige modellen van de iPad en MacBook al USB-C poorten. De iPad Pro was een van de eerste grote Apple-apparaten die de overstap maakte naar USB-C, beginnend met het model dat in 2018 werd uitgebracht. Bij de MacBook-lijn begon Apple al in 2015 met de introductie van USB-C, te beginnen met de 12-inch MacBook.

Nieuwste iPhone 15 komt met USB-C poort

De iPhone 15 is de eerste Apple smartphone met een USB-C poort. In 2023 lanceerde Apple vier iPhone 15 modellen die allemaal voorzien zijn van een USB-C poort. Deze overstap brengt meerdere voordelen met zich mee, zoals een betere compatibiliteit met andere apparaten, snellere dataoverdracht en efficiënter opladen. Dit is een duidelijk teken van Apple’s aanpassing aan de wereldwijde trend van uniforme oplaad- en communicatiestandaarden, waarmee ze tegemoetkomen aan de hedendaagse behoeften van consumenten. Zowel het instapmodel van de iPhone 15 als de iPhone 15 Plus, Pro en Pro Max hebben een USB-C poort.

Heeft de iPhone 14 ook een USB-C poort?

De iPhone 14-serie heeft geen USB-C poort, maar nog steeds de traditionele Lightning-poort die Apple al sinds 2012 gebruikt. Deze beslissing om bij de Lightning-poort te blijven voor de iPhone 14-serie was in lijn met Apple’s eerdere benadering voor hun smartphone-lijn. Het betekende dat gebruikers van deze modellen de vertrouwde Lightning-accessoires en opladers konden blijven gebruiken die ze al hadden. De iPhone 14 wordt niet opnieuw uitgebracht met een USB-C poort.

Wat voor oplaadkabel gebruiken de oudere iPhones?

Voor de iPhone 15-serie gebruikten alle iPhone-modellen de Lightning-kabel. Deze kabel werd geïntroduceerd in 2012 met de iPhone 5 en werd standaard voor alle volgende modellen tot en met de iPhone 14.

Heb ik een speciale USB-C kabel nodig voor mijn iPhone 15?

Alle iPhone 15 modellen vereisen een USB-C-kabel om de iPhone mee op te laden en te synchroniseren met je computer. Deze lader wordt standaard meegeleverd bij je nieuwe iPhone 15 (zonder kopstuk). De iPhone 15-modellen hebben een USB-C-connector, waarmee je verschillende apparaten kunt opladen en aansluiten, zoals de Mac, iPad, AirPods Pro (2e generatie), externe opslagapparaten en beeldschermen.

Apple gaat de volledige ondersteuning voor de USB-C-aansluiting van de iPhone 15 beperken tot gecertificeerde kabels. Dit betekent dat je je iPhone 15 niet met elke USB-C-kabel kunt opladen. Om ervoor te zorgen dat je iPhone 15 correct oplaadt en synchroniseert, moet je een kabel kiezen die voldoet aan de USB-C-standaard (inclusief USB Power Delivery).

Bij het kiezen van een USB-C-kabel voor je iPhone 15, moet je op een aantal factoren letten:

  • Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de kabel met de USB-C-standaard komt die door Apple wordt ondersteund. Dit betekent dat je je iPhone 15 niet met elke USB-C-kabel kunt opladen. Om ervoor te zorgen dat je iPhone 15 correct oplaadt en synchroniseert, moet je een kabel kiezen die voldoen aan de USB-C-standaard (inclusief USB Power Delivery).
  • MFi-certificering: Apple vereist een MFi-certificering (Made for iPhone) voor accessoires en opladers die je aansluit op de iPhone 15. Als je kiest voor een kabel met MFi-certificering, zorg je ervoor dat de kabel geschikt is voor gebruik met de iPhone 15. Bovendien zijn deze kabels veiliger en betrouwbaar.
  • Oplaadsnelheid: De iPhone 15 en iPhone 15 Plus ondersteunen een oplaadsnelheid tot 27W. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een lader van 30W of meer om optimaal gebruik te maken van de maximale oplaadsnelheid. Dit zorgt ervoor dat je iPhone snel opgeladen wordt.
  • Veiligheidsfuncties: Zoek naar laders met ingebouwde beveiligingsmaatregelen om je toestel te beschermen tegen oververhitting, overspanning en te hoge stroomsterkte. Sommige laders bieden geavanceerde veiligheidssystemen, zoals een dynamische temperatuursensor en een Power Tuner Chip, die de temperatuur actief monitoren en de stroomafgifte aanpassen om je apparaat te beschermen.

BesteiPhone.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0